brede school ijmuiden

Brede School De Ring IJmuiden

De Brede School Ijmuiden was een project in opdracht van Pellikaan Build and Operate. 3D Partners maakte daarvoor alle exterieur en interieur visualisaties.

Brede School De Ring IJmuiden is gerealiseerd in het complex De Ring, samen met sportcafé Smash!, basisschool De Zefier en peuterspeelzaal Zoeff! Een slingerende gebouwplint verbindt de gebouwdelen. Door ruimtes te schakelen en voorzieningen te delen zijn er veel mogelijkheden om het onderwijs en de sport optimaal te kunnen laten functioneren. Iedere gebruiker is herkenbaar en eigen door kleurgebruik. De participanten hebben elk een eigen entree die uitkomt in de gezamenlijke ruimte die het hart van het gebouw vormt.

In opdracht van Pellikaan Build and Operate

Ontwerpelementen als compacte gebouwvorm, hoogwaardige isolatie en voldoende daglicht zorgen voor een lager energieverbruik. Ook bevat De Ring duurzame en milieuvriendelijke technologie waaronder een sedum groen dak, zonnepanelen en -boilers en het creëren van een gelijkmatig binnenklimaat door massa toe te voegen aan het gebouw. Verder zijn er WKO prefab betonpalen toegepast, de zogeheten comfortpalen. In 255 van de 355 heipalen zitten leidingen die aan de cv-installatie zijn gekoppeld.

Pellikaan gebruikt voor haar eigen sportcentra het BaOpt systeem (Bauer Optimalisatie). Zij realiseerde zo’n systeem bij dit project voor het eerst bij een externe opdrachtgever. BaOpt is een hightech regeling voor binnenklimaatinstallaties gebaseerd op de nieuwste sturings-en sensortechniek. Het stuurt afhankelijk van de bezetting in de ruimtes en houdt de luchtkwaliteit daar perfect. Installaties met BaOpt zijn zuiniger dan andere installaties.

Door inzet van deze en andere technologieën heeft De Ring een gemiddelde GPR score van maar liefst 9,04. (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn voor duurzaamheid.) Om aan het huidige bouwbesluit te voldoen is een GPR score van ca 6 nodig.  Het gebouw wordt energieneutraal; er zullen geen fossiele brandstoffen gebruikt worden. Daarvoor zijn maatregelen genomen in drie categorieën: energiezuinigheid, energieopwekking en opslag van warmte en koude. Energiezuinig door o.a. LED verlichting, hoge isolatiewaarden, lage temperatuur verwarming. Energieopwekken gebeurt met 750 m2 PV zonnepanelen. Opslaan van warmte en koude gebeurt met warmtepompen en een WKO installatie. Zo kan zomerse warmte worden bewaard voor verwarming in de winter en winterse koude voor koeling in de zomer.

Opdrachtgever: Pellikaan
Architect: SP Architecten
Plaats: IJmuiden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *